KI SZERZI MEG A MAGYAR TEHENET?

A SWAROVSKI KOLLEKCIÓ VAGY A NEW YORK-I MÚZEUM?

A 13.500 darab Swarovski kristállyal díszített műtárgy már az aukció előtt a legtöbbet fotózott alkotás, a rendezvény emblémája lett. A szobrot a Manooi tervezői, Zoltai Judit és Héder János alkották meg 750 órányi munkával.

A műalkotás értékét természetesen nem pusztán a Swarovski kristályok adják. "Az egyszerű ötletek néha a legbriliánsabbak" fogalmazta meg Damien Hirst, aki a 8601 gyémánttal díszített koponyát tervezte, mely a legdrágábban elkelt kortárs műtárgy: 100 millió dollárért talált gazdára. Wastl ennek fényében különösen örül, hogy ilyen jó áron jutott a Tejúthoz, mely valószínűleg annak köszönhető, hogy az aukció nem volt nyilvános. További szerencse, hogy a New York-i múzeum lekéste az aukciót, így a tehén egyelőre Magyarországon látható. A múzeum azonban már felvette a kapcsolatot az Ernst Galériával. Wastl úr, nevető harmadikként úgy gondolja, hogy ennek az izgalmas műalkotásnak a világ bármely részén, akármelyik modern művészeti múzeumban méltó helye van.

Ernst Wastl úrnak nagy múltja van a különleges műtárgyak gyűjtésében. 2005-ben Chicago-ban rekord áron, 590.000 USD-ért vásárolta meg a sokáig elveszettnek hitt Rippl-Rónai festményt, a "Kalitkás nőt", ami mind a mai napig vezeti az Amerikai Egyesült Államokban legmagasabb áron eladott magyar festmények listáját. Az Ernst Galéria egyedülálló filmplakát gyűjteménye pedig 2006-ban, a New York-i Lincoln Centerben került bemutatásra: 1912-45 közötti amerikai néma és hangosfilmekhez magyar grafikusok által készített ritkaságok keltettek hatalmas visszhangot.

A Tejút sorsával kapcsolatban Wastl úr lehetségesnek tartja, hogy a szobor végül Ausztriában köt ki. Ahogy fogalmazott: "A műremeknek mindenképp szüksége van egy nemzetközi környezetre. A New York-i múzeum meg tudná ezt adni, de szerintem a Tejút ott tudná igazán megmutatni a belső értékét, ahova a gyökerei kötik". Ernst Wastl és Korani Eleni fontosnak tartják, hogy a vásárlással a daganatos és krónikus beteg gyermekek élményterápiás-rekreációs táboroztatását támogatják.