"THE EUROPEAN CRYSTAL COW"

Az Ernst Galéria és a Kohlmarkt Komitee (KOKO) büszkén mutatja be a "The European Crystal Cow" ("Az európai kristálytehén") elnevezésű, magyar-osztrák szervezésben létrejött kiállítást, amelyet a schengeni határmegnyitás révén született új Európa határtalan lehetőségei ihlettek. A kiállítás két hétig tekinthető meg a bécsi Kohlmarkt-on.

A Kohlmarkt Komitee felkérésére a budapesti Ernst Galéria kölcsönzi az "Európai kristálytehenet" Bécs belvárosának két hétre. A műtárgyat 2008. január 7-től 19-ig lehet megcsodálni a Julius Meinl kávézójában, 2008. január 21 - április 20. között pedig a "Műgyűjtés élő hagyománya" című kiállításon, a budapesti Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg. Ezt követően egy New York-i modern művészeti múzeum kiállítását gazdagítja majd.

A tehén tervezői, a magyar művész-páros, Héder János és Zoltai Judit (Manooi Design Studio) az új, határok nélküli Európa gondolata által inspirálva arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a különböző kultúrák és tapasztalatok együtthatása új impulzusokat és felismeréseket hozhat. A "The European Crystal Cow" tündöklését 13.500 Swarovski-kristály (CRYSTALLIZEDTM - Swarovski Elements) biztosítja. A régi magyar közmondás, mely szerint "Sötétben minden tehén fekete", máris idejétmúlt, hiszen az egyesített Európa minden polgára számára csillogó lehetőségeket kínál. A "The European Crystal Cow" a két ország és két főváros művészeti és kulturális együttműködésének hagyományait szimbolizálja, illetve annak új lehetőségeit az immáron megújult Európában - az egyedülálló Svarowski kristályok világhírű osztrák termékként, az ötlet és a kivitelezés pedig a fiatal magyar művész-páros alkotásaként. Ehhez hasonló projektek a közelmúltban már számtalanszor lezajlottak, ezzel is elősegítve a magyar-osztrák kapcsolatok folyamatos megújulását. Ezen projekt az Ernst Galéria és a Kohlmarkt Komitee (KOKO) támogatása és pártolása nélkül nem jöhetett volna létre.